در فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» بررسی شد؛ تاملی در باب شرایط مواجهه با فلسفه و تجدد

 | تاریخ ارسال: 1397/1/20 | 
شماره‌های ۱۵ و ۱۶ فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» به سردبیری مالک شجاعی‌جشوقانی با تحلیل و بررسی کتاب‌های مختلف در این حوزه از سوی موسسه خانه کتاب منتشر شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، شماره‌های جدید فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» با سرمقاله‌ای به قلم مالک شجاعی جشوقانی آغاز و در ادامه ده‌ها عنوان کتاب و مقاله، نشست تخصصی و گفت‌وگو در قالب بخش‌های «نقد آثار جدید»، «شایسته ترجمه»، «شایسته مطالعه»، «کتابشناسی تخصصی»، «نقد نقد»، «نقد آثار پیشین» و «نامه» برای استفاده علاقه‌مندان این حوزه نقد و بررسی شده است.
 
مالک شجاعی جشوقانی در سرمقاله این شماره با عنوان «تاملی در باب شرایط مواجهه با فلسفه و تجدد» می‌نویسد: «اگر بخواهیم با اصطلاحات رایج در سنت اسلامی سخن بگوییم مواجهه با فلسفه و اندیشه اروپایی مستلزم نوعی اجتهاد فکری ـ‌اندیشه‌ای است. این فرایند اجتهاد محتاج پیش‌نیازهایی چون تسلط به روح فرهنگ و اندیشه مبدا از سویی و توجه به ظرفیت و ظرائف فرهنگ مقصد از سوی دیگر است. فروغی چنان که خود تصریح کرده است کتاب سیر حکمت در اروپا را برای فهم فلسفه دکارت نوشته است یعنی از رهگذر مطالعه تاریخ فلسفه کوشیده تا مرادات و مقاصد دکارت را برای جهان فرهنگی ـ زبانی ایرانیان مانوس و مفهوم می‌کند. می‌دانیم که دکارت در اصول فلسفه گفته است که درخت فلسفه دارای ریشه‌ها و تنه و میوه‌هایی است. وی تاکید می‌کند که این شاخه‌ها علم اخلاق است.»
 
در بخش نقد شفاهی، مطلبی با عنوان «وضعیت‌شناسی مطالعات کلامی در ایران معاصر، گفت‌وگو با حجت‌الاسلام دکتر محمدتقی سبحانی» به کوشش سردبیر فصلنامه منتشر شده است.
 
جریان‌شناسی فلسفه اسلامی معاصر، درآمدی کتاب‌شناختی نوشته الیور لیمن به ترجمه اکرم صفر نور الله نیز عنوان مطلبی است که در بخش «نقد پژوهی» به چاپ رسیده است.
 
پرسش از امکانات و محدودیت‌های فلسفه علوم اجتماعی تطبیقی نوشته محمدعلی مرادی، تاملی درباره وضعیت مطالعات فلسفه علوم در ایران نوشته علیرضا منصوری، تحلیلی کتاب‌شناختی بر وضعیت مطالعات دین و فناوری نوشته حسین مطیع، نگاهی به مضامین فلسفی کتاب ما و لیبرالیسم نوشته رضا محمدنژاد، هابرماس، دین و حوزه عمومی نوشته مهسا وکیلی، تکاپوی شریعتی برای احیای هویت انسان در عصر مدرنیسم نوشته مصطفی شاکری، نقاط طبقه‌بندی و معرفی رویکردهای علم دینی و اسلامی‌سازی علوم در کتاب فلسفه علم و علم دینی نوشته سید محمدتقی موحد ابطحی، جلوه‌های نقد فلسفی در ابیات روسیه نوشته رضوانه حکیمیان و فلسفه سیاسی به روایت استاد مطهری نوشته سهیل رجبی عناوین مطالبی است که در بخش «نقد تالیف» درج شده است.
 
اما مخاطبان در بخش نقد ترجمه این شماره از فصلنامه نیز می‌توانند مطالبی را با عناوین تاملاتی انتقادی درباب فلسفه اندیشه دینی در اسلام و مسیحیت نوشته مصطفی ملکیان، از فلسفه و تاریخ علم بیاموزیم نوشته علی سلطان‌زاده، آیا علوم طبیعی در تمدن اسلامی برگرفته از اسلام بود؟ نوشته امیر محمد گمینی و فاطمه کیقبادی، پرسش فلسفی در باب مناسبات مسیحیت و دموکراسی نوشته مختار نوری، دیالوگ با فیلسوف: راهی به سوی فلسفه‌ورزی نوشته مرضیه افراسیابی، فضایل ذهن به روایت زگزبسکی نوشته علی صادقی، بررسی و نقد کتاب فلسفه فیزیک مادلیت نوشته نرگس فتحعلیان و معنای زندگی در تعامل خلق و کشف نوشته محسن آزموده مشاهده کنند.
 
بهنام اکبری در بخش «شایسته ترجمه» مطلب بنیادهای فلسفه و کلام مسیحی و سپیده رضی مطلب راهنمای روش‌شناسی فلسفی اکسفورد امتیو.سی. هاوگ را ترجمه کرده است.
 
اما در بخش نشست‌های تخصصی کتاب این شماره از فصلنامه نیز نشست نقد و بررسی کتاب گفت‌وگویی میان هگل و فیلسوفان اسلامی با حضور سید حمید طالب‌زاده، شمس‌الملوک مصطفوی و محمدتقی طباطبایی منتشر شده است.
 
منظومه نقد پژوهی، با معرفی کتاب نقد در تراز جهانی نوشته سید حسین حسینی عنوان مطلبی است که در بخش «نقد آثار پیشین» به چاپ رسیده است. در بخش «نقد تحلیلی» نیز محمدمهدی اردبیلی مطلبی را با عناوین جوانه‌های خشکیده و میوه‌هال کال منتشر کرده است.

شماره‌های ۱۵ و ۱۶ فصلنامه نقد کتاب «کلام فلسفه عرفان» به سردبیری مالک شجاعی‌جشوقانی و صاحب امتیازی موسسه خانه کتاب در ۲۵۵ صفحه به بهای ۱۰ هزار تومان منتشر شده است.
/files/site1/images/1212.jpg




CAPTCHA
دفعات مشاهده: 4378 بار   |   دفعات چاپ: 578 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه نقد کتاب فلسفه و اخلاق می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 | Philosophy & Ethics Book Review

Designed & Developed by : Yektaweb